Stoppen met behulp van hypnose: is dat wat voor mij?

Hallo! Wat geweldig dat je op deze pagina bent beland!
Dat betekent dat je serieus overweegt of zelfs al besloten hebt dat je gaat stoppen met roken.

Voordat we beginnen zal ik me eerst kort aan je voorstellen. Mijn naam is Clement en ik ben getrouwd met Yvonne, vandaar dat je me op deze site aantreft. Samen met Yvonne heb ik in 2019 de hypnotherapie-opleiding gedaan; mijn motivatie om dat te doen is omdat ik in een moeilijke periode in mijn leven kennis heb gemaakt met hypnotherapie. Ik was daar zó van onder de indruk, dat ik besloot dat ik het zelf wilde leren om mensen te kunnen helpen.
Aangezien ik niet alleen ben opgeleid, maar ook een ervaringsdeskundige ben op het gebied van roken én het stoppen, beschik ik over de kennis, de ervaring én de vaardigheid om jou succesvol te laten stoppen. Uiteraard heb ik, net als jij waarschijnlijk, ook meerdere pogingen ondernomen in mijn ruim 30-jarige rookcarrière maar inmiddels ben ik al jaren een blije en trotse niet-roker en dat gun ik jou ook. Ik ga je helpen, met behulp van hypnotherapie.

Hypnotherapie, dat klinkt nogal zweverig

Ik begrijp die reactie. Die had ik ook. Sterker nog: ik associeerde hypnose met Rasti Rostelli én met controle verliezen. Ik vond het totaal geen aantrekkelijke gedachte dat een hypnotiseur me kon laten doen wat hij wilde en dat mijn vrije wil uitgeschakeld zou zijn (mensen scharrelen toch niet uit vrije wil als een kip over het toneel). Ik dacht: straks ga ik dingen zeggen die ik helemaal niet wil zeggen. Logische gedachte als dát je associatie is, maar niets is minder waar.

Hypnose is niets anders dan een staat van zijn waarin je therapeutisch werk kunt doen. Het wordt inmiddels op grote schaal met veel succes toegepast, zelfs in ziekenhuizen en klinieken. Yvonne heeft hier goed uitgelegd wat hypnotherapie is.

Toen was roken nog heel gewoon

Als je van mijn generatie bent, dan herinner je je nog de verjaardagen, waar potjes met verschillende sigaretten gewoon op tafel stonden. De juf op de basisschool rookte gewoon lekker in de klas. In vliegtuigen werd ook gewoon gerookt, weliswaar alleen in de achterste helft, maar toch… Op het werk, daar was het ook de normaalste zaak van de wereld dat op de afdeling gerookt werd. Er werd reclame gemaakt door bekende Nederlanders die als vanzelfsprekend hun favoriete sigaret aan te bevelen. Mijn ouders zaten in de auto gewoon te paffen terwijl wij achterin zaten. Pa Caballero en ma Mantano met filter, ik zal het nooit vergeten. Je kan het je nu allemaal niet meer voorstellen, maar het was echt zo.

Merk je op hoe vaak ik de woorden ‘gewoon’ en ‘normaal’ gebruik? Dat was om de simpele reden dat het ook écht zo was. We wisten niet beter. En daar zit ‘m nou net de kneep. Je kan met je logische denkvermogen wel beredeneren dat het allemaal behoorlijk fout was, maar op een onbewust niveau vind je roken nog steeds gewoon en normaal. De kans is groot dat (één van) je ouders rookte(n), waardoor je op een onbewust niveau niet beter weet dan dat het normaal is. Van hen heb je tenslotte al je normen en waarden meegekregen; die zijn er al van jongs af aan ingeprent en vaak nog steeds jouw standaard die je ook weer overbrengt op jouw kinderen.

Bizar toch dat je er met je verstand niet bij kan. Je wéét verstandelijk dat het foute boel is. Dat je het verkeerde voorbeeld geeft. Dat je misbruikt wordt door de tabaksindustrie (om nog maar te zwijgen van de Nederlandse overheid). Dat je toen niet weer had moeten beginnen. Je baalt van jezelf. Je voelt je zwak. Je schaamt je zelfs omdat je het niet op kan brengen om te stoppen of omdat je weer begonnen bent. Je hebt de spirit niet om te stoppen.

Ik herinner me nog de reclames van stoere mannen van Marlboro en Camel. In de bioscoop zagen we de reclames van Peter Stuyvesant waar roken werd geassocieerd met een avontuurlijk leven. Zelfs Johan Cruyff maakte reclame voor de verstandigste sigaret. Als je nog wat verder terug in de tijd gaat, zijn reclames zo mogelijk nog belachelijker.
Neem even de tijd om de filmpjes te bekijken, dan begrijp je precies wat ik bedoel.

De echte reden waarom je rookt

Wat ik wil zeggen is dat je kunt ophouden met je afvragen waarom het je niet lukt of waarom je het niet op kan brengen. Waarom het je toch in vredesnaam zoveel wilskracht kost. Waarom het een gevecht is, elke dag weer. Het antwoord is simpel: op zeer jonge leeftijd heb je geleerd dat roken normaal is. En met zeer jong bedoel ik de periode van 0 tot 7 jaar.
In die periode is alles wat je ziet en hoort de waarheid. Denk maar aan Sinterklaas. In die tijd had je nog geen kritische denkgeest. Alles wat je ouders (en opa’s, oma’s ooms, tantes etc.) zeiden en deden was de norm. Het klinkt gek, maar dat geldt eigenlijk voor alles. Je neemt nog steeds beslissingen op basis van wat je destijds voor waar hebt aangenomen. Je kijkt nog steeds naar mensen en situaties op basis van die oude normen. Je kan bijna niet anders, want het gaat vanzelf. Het gebeurt onbewust, in een reflex. Het is je automatische piloot. En die automatische piloot wint het altijd van je denkvermogen. Daarom is het ook zo lastig om op wilskracht te stoppen, omdat er vanuit je onderbewuste altijd een stemmetje komt die tegen je fluistert: “ach joh, neem er gewoon eentje , dat moet toch gewoon kunnen?” En dat stemmetje is sterker dan jijzelf.

Als alles wat je normaal vindt zetelt in je onderbewuste, dan moeten we dáár ook ‘herstelwerkzaamheden’ uitvoeren. Je voelt al meteen aan: dat geldt waarschijnlijk niet alleen voor het roken. Dat klopt; hypnotherapie wordt ingezet voor heel veel andere problemen die hun oorsprong vinden in de periode van je vroegste jeugd. Het gaat te ver om daarover nu uit te wijden, maar ik vertel je daar graag meer over als je dat wilt.

Hoe we het gaan aanpakken

we pakken het roken aan in 4 dimensies

  • Het cognitieve aspect: snappen waarom je rookt en wat daar (on-)logisch aan is. Wat jij uit roken haalt zit niet in een sigaret maar in jou.
  • Het lichamelijke aspect: je lichaam is niet gemaakt om te roken. je lichaam wil niet roken. Het is natuurlijk om niet te roken.
  • Het emotionele aspect: we gaan op zoek naar waar je angst/vrees vandaan komt om te stoppen. waar ben je bang voor? Wat denk je te verliezen?
  • Het sociale aspect: je hoeft niet bang te zijn dat je bij bepaalde gelegenheden of in bepaald gezelschap niet meer kan roken. Je kunt nog steeds met rokers omgaan zonder zelf te roken, dat gaat vanzelf en het kost je geen enkele moeite.

Kort gezegd: door jouw onderbewuste te leren hoe het écht zit met roken, zul je probleemloos stoppen met roken. Door middel van hypnose kan ik contact maken met je onderbewuste zodat we daar de herstelwerkzaamheden kunnen doen.

Vóórdat we de hypnose sessie gaan doen, gaan we in een aparte sessie een eerlijk, niet veroordelend gesprek hebben over jouw gewoonte. Ik ben zelf een ex-roker; ik zal het meeste begrijpen wat je zegt en ik vind daar niets van. Ik ga je beslist niet de les lezen. Ik ga alles in kaart brengen wat nodig is om een stoppen-met-roken-protocol te maken dat helemaal speciaal op jou is afgestemd. Een protocol dat niet alleen gericht is op stoppen maar ook op niet opnieuw beginnen. Daarbij verkennen we 6 aspecten die heel specifiek voor jou van toepassing zijn. Daarin bevindt zich de sleutel om op onbewust niveau verandering te maken.

Vervolgens hebben we nog een derde sessie waarin we bespreken waar je tegenaan bent gelopen en wat eventuele moeilijke momenten voor je waren. Het is niet ondenkbaar dat we iets over het hoofd hebben gezien wat toch nog voor wat onrust heeft gezorgd. Dat pakken we dan alsnog aan. Na 3 sessies ben jij gegarandeerd een blije, trotse en gelukkige niet-roker en kan je je bijna niet meer voorstellen dat jij die rare gewoonte had.

Hoe verder

Ik wil je graag spreken voordat we verder gaan; ik ga je een paar vragen stellen om vast te stellen of jij er helemaal klaar voor bent en of ik jou met hypnotherapie kan laten stoppen.
Vul het formulier hieronder in en ik bel je binnen één dag. Je kan ook gelijk een afspraak inplannen voor ons telefoongesprek.
Als we elkaar gesproken hebben en ik heb vastgesteld dat ik je kan helpen, dan plannen we meteen de 3 sessies in.

Contact opnemen


Bel me voor een afspraakMail me svp een paar opties

Meteen plannen

Beveiligingscode:
security code
Vul de beveiligingscode in:

VERZENDEN